"A megalázottak kitűnő színészekké válnak...Muszáj nekik... Az életük tele van fájdalommal és szégyennel, de úgy tesznek, mintha nem lenne semmi baj. Ez a legnagyobb alakításuk..." Pintér Marianna Manka

Gyermekeknek

szia,

ha úgy érzed, hogy otthon bántanak nagyon fontos, hogy próbálj meg segítséget kérni valakitől.

Először is szeretném leszögezni és csupa nagybetűvel elmondani neked, hogy ha bántanak, NEM A TE HIBÁD!!! Egy gyermek sem érdemli meg azt, hogy bántsák! Ne maradj egyedül a fájdalmaddal, kérlek. Tudom, hogy nem könnyű róla beszélni, sem segítséget kérni, de ha már eljutottál erre az oldalra, az azt jeleni számomra, hogy foglalkoztat téged a gondolat, hogy talán beszélj róla és hidd el, hogy ez egy óriási lépés! A következő lépés az lehetne, hogy valakinek elmondod, mi bánt téged.

- Válassz valakit, akiben megbízol, ez lehet egy nagyszülő, szomszéd, barátod szülője, tanár, vallási vezető, orvos, iskola pszichológus, stb.

- Ha úgy érzed, hogy nehéz neked erről szemtől-szembe beszélned, akkor írd le egy levélben. Nem kell mindent leírnod, csak annyit, amennyit elszeretnél árulni a helyzetedről, ám a segítség szempontjából az a jó, ha megpróbálsz minél többet leírnod. Hidd el, már az sokat segít, ha kiírod magadból, ha sikerül elküldened (vagy odaadnod) egy olyan személynek, akiben megbízol, akkor a következő nagy lépést ismét meg is tetted. Kérheted, hogy kettesben beszélgessetek a levélről, s válasszatok egy olyan helyet, s időt, ahol senki és semmi nem zavar meg titeket a beszélgetésben. Ne félj, nem fog elítélni hidd el, meg fogja köszönni neked a bizalmadat és nem fog magadra hagyni, ha te is azt szeretnéd.

Nehéz lehet egy beszélgetést kezdeményezni. Ha azt választod, hogy beszélgetnél valakivel a veled történtekről, talán így is nekikezdhetsz:

  • * Szeretnék mondani valamit, de nem tudom, hogyan.
  • * Nehéz nekem erről beszélni, de valami fontosat szeretnék elmondani neked.
  • * Tanácsra lenne szükségem egy számomra nehéz dologban.
  • * Mondhatod azt is, hogy egy barátod számára szeretnél segítséget vagy tanácsot kérni és ha már mered, akkor elmondhatod, hogy igazából rólad van szó.
  • *Ha először a bizalmadba fogadott reakciójára vagy kíváncsi, akkor először mondjuk járd körbe úgy, hogy mondjuk mit gondol arról, ha otthon bántanak egy gyermeket?

- Te magad is bemehetsz a lakhelyedhez közeli Gyermekjóléti Szolgálatba és segítséget kérhetsz tőlük.

Ezek után nem lesz könnyű az út, de a legnehezebb lépéseken túl vagy és ha ezeket a lépéseket sikerült megtenned, így ismeretlenül is azt mondom, hogy NAGYON BÜSZKE VAGYOK RÁD!

Kérlek, hogy mindvégig tartsd észben, hogy neked NINCSEN OKOD SZÉGYENKEZNI és bármit tettek veled, NEM A TE HIBÁD!